Donner: Ja, de AIVD heeft Wilders in de gaten gehouden

De reikwijdte van het begrip spionage – dat bepaalde volgens mij vorige week de kans dat Donner zou toegeven dat de AIVD Geert Wilders in de gaten heeft gehouden. Die reikwijdte was niet bijzonder smal, bleek donderdag in een brief aan de Kamer. Daarin schrijft Donner, op vragen over het gerucht dat Wilders zou zijn bespioneerd (die kloppen, al doet Donner er wolliger over dan strikt noodzakelijk):

Het kabinet werd indertijd geconfronteerd met het gegeven dat, afgaande op de mededelingen omtrent de film Fitna deze bij het uitbrengen een situatie zou kunnen scheppen waarin leven, veiligheid en goed van Nederlanders en Nederlandse  bedrijven in het buitenland in gevaar kwamen, alsmede van Nederlandse  vertegenwoordigingen en militaire missies in het buitenland. Dat dit niet een  denkbeeldig gevaar was hebben vergelijkbare situaties sindsdien bewezen. Onder  die omstandigheden mag de kamer er van uitgaan dat het kabinet alle  mogelijkheden en maatregelen heeft overwogen die in een dergelijke situatie nodig  en dienstig kunnen zijn, en dat het kabinet datgene heeft besloten wat geëigend en  rechtmatig is. Het kabinet en de betrokken ministers hebben daartoe de  bevoegdheid, en daarmee de verantwoordelijkheid en plicht om te doen wat onder de  gegeven omstandigheden nodig is.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.