RTV West: ik wil een politiek programma!

Landelijke media hebben een Haagse redactie. Regionale media hebben geen Provinciehoofdstad-redactie en lokale media nemen zelden een bezemkast in het gemeentehuis in. Vreemd, want juist bij lokale en regionale politiek is de kloof tussen burger en bestuurders het grootst. En luidt niet een aloud adagium all politics is local politics? Zeker, maar niet all media are local media blijkbaar. Jammer genoeg.Want lokale en regionale omroepen kunnen mijn  inziens een prima schakel zijn tussen burger en politiek – en ook in die volgorde: eerst de burger en dan de politiek.

Ik ben in Leiden e.o. gezegend met RTV West. Prima station – overal te ontvangen, leuke muziek. ‘s Ochtends de altijd vrolijke Dieuwertje Blok die, kan ik u verzekeren, op precies dezelfde manier radio maakt als ze het Sinterklaasjournaal presenteert. Dat is, zonder cynisme deze keer, aangenaam wakker worden. En dan: muziek (oudjes), muziek (Hollandse hits), muziek (klassieke muziek) en … muziek! (De Ron’s PlatenCast – de  ‘c’ verwijst naar het feit dat het programma ook een podcast is. Blijft de apostrof ‘s’ na Rons naam trouwens een foutje. Dat terzijde – ben zelf ook geen spelwonder.) Tussendoor een beetje wakker worden, onderweg terwijl we met elkaar kennis uitdelen of spulletjes rondpompen, dan thuiskomen en dan zit de dag er op. RTV West houdt om 19.00 uur op met uitzenden en prikt om 23.00 uur nog even Het Oog op Morgen van de NOS door.

In de programmering van RTV West geen politiek programma. ‘Het’ publiek zal er waarschijnlijk geen oor naar hebben. En dan is radiomaken een beetje zonde van de tijd. Terecht. Politiek an sich vind ik erg leuk, maar is natuurlijk oersaai. Politiek bottom up is volgens mij  dan wel weer heel erg spannend. Een programma waar voor luisteraars wat te halen is. Ik zoek naar een mix tussen Holland Doc (reportages), vraag & antwoord (toegepast consumentenprogramma) en Buitenhof (even stevig debatteren). Een redactie die de provincie/stad in gaat om van burgers te vernemen wat er speelt en op basis daarvan politici uitnodigt er eens over te komen praten. Dus: niet andersom. Er zijn al programma’s zat die babbelen met politici wat zij van de straat vinden. Want, ik geef het direct toe, dan gaat bij mij ook de radio uit.

Gewoon, één keer in de week tussen 19.00 en 20.00 uur op de regionale omroep. Zo mooi onder het in- en uitruimen van de afwasmachine, op de achtergrond als de kinderen naar bed worden gebracht, vlak voor het serieuze journaal, voordat we ons in de bank begraven voor Boer zoekt vrouw of B&W. Als de provincie dat nu sponsort en omroepen afrekent op de opkomst bij de volgende provinciale statenverkiezingen? Voor elke procentpunt meer mensen, een bedragje erbij. Desnoods stort de provincie het in een onafhankelijke stichting om redactionele inmenging te voorkomen … Of je maakt die redactionele financiering onderwerp van al je andere programma’s. Mensen hebben het recht om te weten, volgens mij. Een radioprogramma over de politiek in mijn provincie zou ik toejuichen. Radio blijft toch de makkelijkste manier om op de hoogte te blijven … <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.