Trrring! Trrring!

‘Goedenavond. Ik ben de enquêteur van Scheppers & CO, het televisieprogramma van de NCRV. Ik doe een representatieve peiling onder ruim 500 Nederlanders die vanavond de telefoon opnemen om hen te vragen hoe links zij de rechters in het proces-Wilders vinden. U bent geselecteerd! Wil u meedoen?’

‘Hoe rechts ik de rechters in het proces-Wilders vind?’

Nee, nee, hoe LINKS … Hoe links u de rechters in het proces-Wilders vindt.’

‘U bedoelt: hoe progressief zijn de rechters op een sociaal-economische links-rechts-dimensie. Zijn ze bereid om tijdens economische crisis te investeren, of niet. Willen ze de uitkeringen handhaven, tegenover een meer restrictief uitkeringebleid? Bedoelt u dat?’

‘…’

‘U bent daar nog wel?’

‘Ik begrijp niet helemaal wat u allemaal zegt. Ik … ik … Kunt u aangeven hoe links u de rechters vindt?’

‘Nou, ik heb dat zojuist geprobeerd door eerst helder te krijgen wat u precies met rechts en links bedoelt. Maar ik krijg het idee dat u niet echt een idee heeft wat u daar zelf onder verstaat. U heeft ‘links’ en ‘rechts’ toch wel geoperationaliseerd?’

‘Nou, mijnheer, ik moet eerlijk zeggen dat ik wel weet wat dat is, maar dit is maar een bijbaantje, ziet u. Ik heb hier vijfendertig nummers die ik vanavond moet bellen en dan mag ik weer naar huis. Dus als u het niet heel erg vervelend vindt, wil ik graag de vragenlijst nog even met u doornemen. U heeft zelf toch ook wel eens een bijbaantje gehad?’

‘Is deze vraag onderdeel van de links-rechts verdeling van de rechters of vraagt u naar de sociaal-demografische achtergrond van de geënqueteerden?’

‘[mompel met hand over hoorn] … heb ik weer: eentje die intellectueel ingewikkeld gaat zitten doen … [hand eraf, nu duidelijk] Mijnheer: vindt u dat rechters in Nederland te streng straffen, niet streng genoeg straffen of heeft u geen mening?’

‘Ligt volgens mij aan de omstandigheden: als ze mijn kinderen pakken, kan het niet streng genoeg. Als ikzelf aan de beurt ben, liever zo licht mogelijk.’

‘Ik vul in: geen idee. Mijnheer …’

‘Hoho, wacht even: ik heb prima een idee: het ligt aan mijn positie ten opzichte van de rechters: dader of slachtoffer. ‘

‘Ja, dat past niet in mijn antwoordenmodel. Ik kan niks met zo’n antwoord. Dan moeten we ‘geen idee’ invullen. Dat is toch niet zo erg?’

‘[hand over hoorn] Tjezus, ik hoop niet dat dit licht rechten studeert. Wat als we in Nederland juryrecht hadden? Dan was Wilders waarschijnlijk al vier keer opgeknoopt. [Hand van hoorn af] Nogmaals: ik heb wel een mening!

‘Ik studeer bestuurskunde en dit is slechts een bijbaan! Goedenavond mijnheer, ik vind u uiterst onbeleefd!’

[Einde fictieve gesprek naar aanleiding van peiling door NCRV-programma waaruit blijkt dat 34 procent van de Nederlanders de rechters, betrokken bij het proces-Wilders te links vindt.]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.