e-Royalty laat zich begluren

Queen Elizabeth zit op Facebook en heeft een internetpagina, Beatrix Twittert en heeft een Youtube-kanaal. Europese royalty ontdekken de kracht van massacommunicatie in eigen beheer. En de eerste relletjes zijn al een feit. In Nederland tenminste. Tussen Koningin, Prins en de Volkskrant.

De tijd dat hoofdredacteuren nog luisterden naar premier Drees en uit respect voor het staatshoofd afzagen van publicatie over een gebedsgenezeres, zijn voorgoed voorbij. Royalty is nieuws en journalisten zijn er plenty. Gevolg: honderden cameralenzen houden het leven in de (Europese) koningshuizen voortdurend tegen het licht. En een sluitende verdediging is welhaast onmogelijk – gevangen als ze zitten in staatsrechtelijke beperkingen om eens lekker ouderwets uit de slof te schieten.Tot voor kort.

Met de komst van social media zijn de communicatiekosten ook voor de koningshuizen drastisch gedaald. Ze hebben met Twitter, Facebook, Youtube, blogs, name it kanalen waarmee ze in direct contact staan met hun volk, met hun onderdanen zo u wilt. Social media vereenzamen misschien, zoals Beatrix beweerde tijdens een kerstspeech, ze maakt er wel gebruik van om massamedia op hun nummer te zetten. Tenminste, dat doet de RVD natuurlijk, maar vast niet zonder expliciete toestemming van ons staatshoofd.

De laatste rel is er een tussen de Volkskrant en de Prins. In een snerende tweet vroeg de Koningin zich af wanneer de redactie de feiten inzake een sloopvergunning voor twee boerderijen op landgoed De Horsten (Wassenaar) nu eens correct weergeeft. De bewijsvoering van de Koningin is prima in orde: ze heeft een eerste pagina van de sloopvergunning als pdf op haar site geplaatst. Niet de Prins, maar Zij vroeg gemeente Wassenaar de boerderijen weg te mogen halen. En de fittie was een feit: het schoot de Volkskrant direct in het verkeerde keelgat. Koninghuis ondermijnt geloofwaardigheid krant, brieste de redactie.

Inzage in de sloopvergunning van ‘BWA’ – dat zullen maar weinig burgers krijgen. Nu dus wel. Lang leve de nieuwe media, lang leve een pro-actieve koningin die de kracht van internet heeft ontdekt. Staatsrechtelijk zijn er geen bezwaren tegen het rechtzetten van ‘fouten’ in krant, weekblad of televisieuitzending. Er staat bij mijn weten geen ‘straf’ of ‘bezwaar’ op het feitenchecken door de RVD. Over de toon van de tweet kan je van mening verschillen. Maar dat kunnen we ook over de toon die diverse journalisten aanslaan zodra het over onze royalties gaat.

De beledigde reactie van de Volkrant moet maar snel bij het oud papier. Wie fouten maakt, maar niet verbeterd wil worden, moet echt een ander vak kiezen. Ik zou mijn voordeel er mee doen – blijkbaar is het de Koningin veel waard fouten uit de krant te halen. Ik kan me geen eervollere eindredacteur voorstellen. En uiteindelijk is er maar één winnaar in dit epische ‘gevecht’ om de waarheid: de burger. Want zowel de Oranjes als de Volkskrant zullen de deuren van hun bastions moeten opengooien. En dan kunnen wij toch snel even naar binnen spieken. Want laten we wel zijn – dat is toch onze nationale sport: gluren bij de buren. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.