Vrijdagelijkse vindingen

Kaartenmania | Je hebt er geen reet aan, maar wel leuk om naar te kijken: de tien kaarten die de wereld veranderden. Dat beweert de British Library. Stijlicoon is Harry Becks oplossing hoe het Londense metrolijnencomplex overzichtelijk op één kaart te krijgen. Er waren toen nogal wat verwoede pogingen gedaan, maar geen zo elegant als die we nu nog steeds kennen. Ook altijd leuk om te zien:de Peters-projectie van de wereld. Deze projectie doet meer recht aan het daadwerkelijke landoppervlakte. En dan valt plotseling op hoe insignificant Europa eigenlijk is. En uiteraard mag Google Earth niet missen. Grappig Google Earth-initiatief is de Noord Korea watchers. Zij speuren de satellietbeelden af om het gesloten land bloot te leggen. Hier een interessante blog over hun werk.

Atoombommen | Traag maar daardoor niet minder indrukwekkend deze video van 2053 atoombommen die tussen 1945 en 1998 zijn afgegaan – vooral eind jaren vijftig was het in de Stille Zuidzee even heel erg druk. De dreiging van atoomwapens lijkt volledig uit ons collectieve bewustzijn te zijn verdwenen. In tegenstelling tot de jaren tachtig. Van ‘s werelds grootste bom – de Russische Tsar – zijn prachtig, indrukwekkend en griezelige beelden gemaakt. Het blijft een fascinerend gezicht: boys with toys. Of deze, ook vrij bizar.

Robot-interview | In de categorie ‘grappig’: het eerste interview met een robot voor de New York Times. Grappig, stuntelig en tegelijkertijd indrukwekkend. De robot is gemodelleerd basis van een bestaand persoon. Uren aan herinneringen en onderwerpen staan in een database waaruit de robot put. Overigens put het gesprek tussen de journaliste en de robot vooral de eerste uit. Het uiteindelijke interview gaat dan ook helemaal niet door. De redactrice van de Amerikaanse krant heeft na een uur behoefte aan heel veel frisse lucht. En dat krijg je ook van dit filmpje. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.