CDA achterban mort meer en luider

Als de landelijke perikelen zo’n grote rol hebben gespeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen, dan is Balkenende dus verantwoordelijk voor het verlies dat zijn partij heeft geleden. Hij hield zijn kabinet immers niet bij elkaar. Toch?

Ja, antwoordt Hans Janssen van het CDA Noord-Brabant vandaag in het FD. Hij wil nog geen ‘conclusies’ trekken (lees: Balkenende geen nummer één op de lijst), maar zijn lijsttrekkerschap voor de campagne tot 9 juni ‘is nog geen kat in het bakkie’. Janssen benadrukt dat het partijbestuur de demissionaire premier heeft voorgedragen als enige lijsttrekkerskandidaat, maar het zijn de leden die beslissen. En die beginnen steeds harder en in grotere getale, ja zelfs openlijk, te morren.

Dieudonne Akkermans, CDA Limburg burgemeester van de gemeente Echt-Susteren, is stelliger dan zijn Brabantse partijgenoot: ‘We moeten zorgen voor aansluiting bij jonge kiezers.’ En dan weet je het wel met JP – hij moet zelf toch ook weten weinig charisma te oogsten onder jonge kiezers. Limburg heeft daarom een alternatief: (hoe verrassend) Camiel Eurlings! En of het nog niet genoeg is, vindt ook een niet nader genoemde ‘oud-minister’ dat met Balkenende in de komende campagne geen goede resultaten kunnen worden gehaald. Tegelijkertijd erkent deze anonieme bron dat nu van paard wisselen bijzonder risicovol is.

Balkenende zelf wil niets anders dan premier worden. Hij heft geen zin an een zetel in het parlement.

Ik vrees dat de campagne niet zozeer gaat over Bos of Balkenende, maar over Balkenende wel of Balkenende niet. Met Leers die zijn handen vrij heeft en een onervaren Camiel Eurlings die barst van de ambitie en gezien de traditie van broedermoord binnen het CDA (Lubbers-Brinkman, Van Rij-De Hoop Scheffer) moeten we het vergrootglas even van PvdA-CDA halen en even alleen op de christen-democraten richten. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.