[Geheim] Martelen of niet martelen: dat is de vraag

MI5 ligt onder vuur. Britse media beschuldigen de geheime dienst te hebben gemarteld. Minister van Binnenlandse Zaken en politiek verantwoordelijk, Alan Johnson, heeft de beschuldigingen ontkend.

De beschuldigingen komen voort uit een rechtszaak die Binyam Mohamed tegen de Britse overheid voert. De Britse Court of Appeal sommeerde de Britse regering alle informatie die MI5 heeft over de behandeling van Mohamed in Pakistan door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA vrij te geven. Na twee dagen gesteggel tussen advocaten en MI5-bestuurders bemoeide gisteren Johnson zich voor het eerst met de zaak.

Het gerucht dat MI5 daadwerkelijk heeft gemarteld, ontstond toen duidelijk werd dat één van de rechters van de Court of Appeal een alinea in een verslag over het materiaal had gewijzigd. Deze alinea zou de inlichtingendienst ‘ernstig schaden’. Dat voedde de idee van een ‘trans-Atlantische doofpot’. ‘Bezopen’, reageer de Johnson direct. MI5 martelt niet, aldus de minister van Binnenlandse Zaken.

Binyam Mohamed is in april 2002 opgepakt in Pakistan, naar Marokko gevlogen en daar 18 maanden vastgezet en door de Amerikaanse inlichtingendienst ondervraagd. Naar eigen zeggen stelden zijn Amerikaanse ondervragers hem vragen uit Londen. In januari 2004 wordt hij overgeplaatst naar Quantanamo en daar nog eens vier jaar vastgehouden. In 2008 wordt hij vrijgelaten. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.