Wijsheid van allen tegen een

Als we echt zo slim zijn met z’n allen, zouden we dan met vereende krachten Osama kunnen localiseren? Ik zeg: een experiment. En alles wat internet te bieden heeft, is toegestaan.
 
Als we de managementhandboeken moeten geloven zit de wijsheid van een organisatie zelden in de selecte groep topbestuurders. Een these die door de financiĆ«le crisis lijkt te worden bewezen. Dus tappen slimme ondernemers en topbestuurders in op hun belangrijkste kapitaal: personen. De managementsmantra stelt dat je dat niet hoeft te organiseren; de wijsheid van de massa ontstaat spontaan. Sociale media (e-mail, twitter, blogs) codificeren al dat slims vervolgens.
 
Dat bracht me op een simpel idee.
 
Kunnen we met vreende krachten Osama Bin Laden opsporen? Iedereen mag een duit in het zakje doen. Dat ‘zakje’ is een site waar iedereen aanmelden. Osama dus ook. De ‘duiten’ zijn feiten, informatie, gedachten en terloopse aanwijzingen.  Eerlijk is eerlijk. Zou de Taliban in staat zijn om de wijsheid van de massa te verstoren met ontregelende opmerkingen? Om het allemaal een beetje te structueren, laten we de site FindOsama door helemaal niemand modereren. Alle data is toegankelijk voor iedereen (met internet). Iedereen mag er onbeperkt mee aan de slag. Succes! De zoektocht is begonnen! <<
 
 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.