Leers: het beste dat het CDA kan overkomen

Met opgeheven hoofd, respect van coffeeshop-houders en woonwagenbewoners en politieke en ambtelijke oppositie, verliet Gerd Leers Maastricht. Hij is de ideale aanvoerder van de christen-democraten in hun verkiezingsstrijd tegen Geert Wilders. 

Hij komt uit dezelfde streek, is katholiek, maakte vuile handen in talloze dossiers (softdrugs, massale belastingontduiking en illegale bebouwing, c.q. bedrijfsvoering) en heeft het best vertakte partijapparaat van Nederland achter zich. Hij heeft voorlopig niets te doen, is net zo nieuw voor Den Haag als Wilders, heeft ook net zo’n broertje dood aan de ‘regelneven’ aan het Binnenhof.

Het enige dat Gerd Leers van het partijleiderschap kan afhouden, is een kleine, korte en hevige machtsstrijd met Balkenene. De invalshoek van die strijd: de huidige premier en CDA-leider is niet in staat om de partij uit de wind te houden en is ten opzichte van de PvdA (ook niet de sterkste) aangeschoten wild. Dat betekent dat de sociaal-democraten zelfs nu ze ernstig verzwakt zijn, moeiteloos vele punten kunnen binnenhalen. Ze kregen gelijk inzake Irak, krijgen gelijk inzake toezicht bancaire sector en als het doorgaat geven de kiezers de partij ook nog eens gelijk.

Leers dus. Hij combineert traditie met doorzettingsvermogen, ervaring met flinkheid, politiek gevoel met een doortastende aanpak. Hij is de man waar het CDA acht jaar op heeft gewacht. Met de laatste blunder van Balkenende zou de achterban van de partij dief van eigen zetels zijn als ze de mogelijkheden van de pas afgetreden burgemeester van Maastricht niet op waarde weten te schatten.

Ongelukkige timing, zegt U, zo vlak voor de verkiezingen? Vergeet niet hoe Balkenende zelf aan de macht kwam, na een korte en hevige verkiezingsstrijd tegen die andere politieke uitdager – Fortuyn. Jaap de Hoop-Scheffer en Marnix van Rij vochten elkaar toen dood, Jan Peter stond op en werd Neerlands grootste. Als Balkenende daartoe in 2002 in staat was, dan verpulvert Leers alles en iedereen bij de volgende landelijke verkiezingen. Leers: het beste dat het CDA kon overkomen … <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.