Nederland geen flauw benul van ‘vuile’ oorlog

Eric Prince, Lt. Gen. Stanley McChrystal, Copper Green, snatch and grabmissions, black op. Waarom doen Amerikaanse media wel onderzoek naar de ‘vuile’ oorlogen in Irak en Afghanistan en wachten wij, uitzonderingen daargelaten, op de commissie Davids?

In het interview met Eric Prince in VanityFair onthulde CEO van Blackwater, ‘s werelds grootste makelaar in huurlingen, als CIA-asset te hebben gewerkt. Dat is opvallend openhartig in de schimmige wereld van spionnen en top geheimen. Prince heeft dan ook een huizenhoog eigenbelang. Hij zou, volgens Jeremy Scahill van The Nation, met het artikel de Amerikaanse overheid graymailen.

Prince graymailt Amerikaanse overheid
Om vervolging op basis van betrokkenheid bij zogenoemde snatch & grabs missions te ontlopen, dreigt Prince een boekje open te doen over deze illegale moorden, martelingen en ontvoeringen aan de grens van Afghanistan en Pakistan. Sinds 2005 zou hij tot een select groepje Amerikanen behoren dat van grote waarde was in het opsporen van ‘kandidaten’ to grab & snatch. Zeg maar de Taliban-top dat zich verborgen houdt in ondoordringbare berggebieden.

Copper Green onthuld
De verhalen zijn gruwelijk genoeg om tot op de bodem uit te zoeken. Amerikaanse media doen dat ook aan de lopende band. Ze hebben journalisten op de casus ‘Afghanistan’ en ‘Irak’ gezet. Ze komen regelmatig met onthullingen. Zoals die over McChrystal – de hoogste Amerikaanse militair in Irak.Tijdenlang stond hij volgens The Atlantic niet eens in het telefoonboek van het Pentagon; zo geheim waren zijn opdrachten. Of onthullingen over zo’n geheime missie, Copper Green. De black op van het Amerikaanse leger in de strijd tegen terrorisme in Irak.

Physical coercion and sexual humiliation
Seymour Hersch schreef in The New Yorker: ‘According to interviews with several past and present American intelligence officials, the Pentagon’s operation, known inside the intelligence community by several code words, including Copper Green, encouraged physical coercion and sexual humiliation of Iraqi prisoners in an effort to generate more intelligence about the growing insurgency in Iraq.’

Nederlandse onthullingen schaars
De Nederlandse onthullingen steken hier schril bij af. Het gaat mij natuurlijk niet om de sensatie van de verhalen, maar om de geschiedschrijving on the spot, om de verantwoording die over operaties van onze commando’s moet worden afgelegd. Ook Nederlandse militairen moeten weten dat hun gangen hier kritisch worden gevolgd. Niet om soldaatje te pesten, maar omdat verantwoording onlosmakelijk met democratie is verbonden.

Democratie klinkt verantwoording aan oorlog 
Ook in oorlogsgebied, ook onder moeilijke omstandigheden. Omdat het soms beter ten halve is te keren, dan ten hele te dwalen. Als alle betrokkenen zich veilig weten achter een veil of ignorance, dan moet de journalistiek die sluier optrekken en de wereld erachter blootleggen. Dat is een taak van het thuisfront – waken over het echte front. En eerlijk is eerlijk – ik doe het zelf ook niet … Dat waken dan. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.