Vrijdagelijkse vindingen (6)

Over meepraten: Terwijl binnen de 20 grootste industriële landen de wereld opnieuw verdeelden, protesteerden buiten duizenden vooral jonge anti-globalisten tegen de uitwassen van het kapitalisme. Is dat protest nu zinloos of niet? Met andere woorden: wat maakt een protest zinvol? Precies die vraag stelde Phil Collins (journalist van Times) in deze video. En hij geeft ook nog een antwoord. Mooi voorbeeld van een interactieve, crossmediaal krantenbericht.

Moet je lezen: Internet en politiek kruipen steeds dichter bij elkaar. Politici twitteren, China bespioneert netwerken, web 2.0 bindt het electroaat duurzaam aan de erste www-president ter wereld. Tijd voor een nieuwe blog die dergelijke ontwikkelingen op de voet volgt. Foreign Policy, toch een favoriet van mij geworden, start een nieuwe blog: Net Effect. Want:

“As technology and global politics become intertwined — even in countries that were barely online only a few years ago — there could hardly be a better time to launch a blog to study this complicated relationship. From Russia to China and from India to Brazil, technology is reshaping entire countries and societies.”

Wat mee doen: Conflicker – zo heet het Chinese virus dat spioneert. Hoe komt dat nou zomaar ons Windows systeem binnen? Wired, mijn andere favoriete tijdschrift, heeft een interactief spelletje bedacht. Weer zo’n mooi voorbeeld van crossmediale journalistiek. Geen artikel, geen podcast, maar een game als journalistieke tool. Daar moeten wij ook maar eens wat mee gaan doen. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.