Handboek om te Manipuleren

Journalisten, politici, woordvoerders, dicatoren – ze kunnen allemaal terecht op het research platform The Media Manipulation Handbook, een project van Joan Donovan (PhD), bedoeld ,,to learn about detecting, documenting, describing, and debunking misinformation”. Onderzoek online waar de gemeenschap ook nog wat aan heeft.

Het platform komt voort uit een nieuwe onderzoeksdiscipline, Critical Internet Studies, en wil onderzoekers voorzien van ,,case studies, theory, methods, and frameworks to analyze the interplay of media ecosystems, technology, politics, and society”.

Ronkende teksten voor een site die nog verder gevuld moet worden. Het ideaal is uiteindelijk een doorzoekbare database met media-gemanipuleerde gebeurtenissen die op tactieken (van manipulatie), doelen, verspreiding, uitkomsten en effecten zijn terug te vinden.

Interessante variabele (vind ik) is hier de tactiek die wordt ingezet. Op bovenstaande afbeelding is er een aantal te zien. Ze worden in het handbook allemaal uitgelegd, de casus krijgen in de kantlijn ook een icoon van een tactiek mee. In de omschrijving wordt vervolgens weer naar casus teruggegrepen. Zo ontstaat een netwerk van manipulatie in verschillende media.

Het platform is onderzoek, database en verantwoording tegelijkertijd en om die reden een voorbeeld van praktijkgericht onderzoek. Praktijk, onderzoek en onderwijs (de casus kunnen ook worden ingezet in lessen) komen zo bijeen op een vindplaats waardoor niet alleen een verzameling casus ontstaan, maar ook een netwerk van mensen die met het onderwerp bezig zijn of mee worden geconfronteerd. Die laatste sociale laag mag wat mij betreft betere worden uitgewerkt, feit is dat dit handbook in mijn bookmarks staat. <<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.