Vak als denktank

Studenten op de School voor Journalistiek in Utrecht kunnen in het derde jaar van hun opleiding kiezen voor de specialisatie  Burger, Politiek en Maatschappij (BPM). BPM zit op overlap van journalistiek, politieke theorie en sociologie – lekker breed dus. Het vak bestaat nu twee jaar en, gedwongen door het gedwongen coronaverlet, toe aan een flinke opknapbeurt. Dat vraagt om de nodige lef en durf en dus een experiment: een vak op het HBO als denktank.

Kunnen we, docenten en (een wisselende populatie) studenten, een denktank oprichten waarin we gevraagd en ongevraagd adviseren over, onderzoek doen naar en experimenteren met relevante, geloofwaardige en aantrekkelijke politieke journalistiek?

De vraag vermoedt dat er geen relevante, geloofwaardige en aantrekkelijke politieke journalistiek zou zijn — los van de vraag wat dan precies relevante en aantrekkelijke politieke journalistiek is.

Het eerste vermoeden — dat er geen relevante, geloofwaardige en aantrekkelijke politieke journalistiek is — klopt niet. Er zijn talloze voorbeelden in de dagelijkse actualiteit. Onze vraag is dan: waarom is dit een voorbeeld van altijd zo zou moeten zijn? Ligt dat aan ons?, wordt de kwaliteit breder erkend?, door wie en hoe? Kortom: als er relevante, geloofwaardige en aantrekkelijke politieke journalistiek is, willen we er meer van weten. En als het er niet is — waarom dan niet? Wat gebeurt er dan wel? Praktisch onderzoek dus, naar de politiek journalistieke praktijk.

Twee: wat zijn dan relevantie, geloofwaardigheid en aantrekkelijkheid in de politieke journalistiek? Kunnen we dat  objectief vaststellen of is sprake van een sociaal construct? Ook als op beide vragen ‘ja’ kan worden gezegd, is de vraag hoe dat te bepalen. Theoretisch onderzoek dus, naar relevantie, geloofwaardigheid en aantrekkelijkheid. Altijd tegen de achtergrond van de politieke journalistiek.

Dus geef ik mij deze zomer een opdracht — BPM als denktank. Kan ik een netwerk oprichten, vraagstukken verzamelen en studenten werven die bereid zijn om jaarlijks tussen september maart zich te buigen over politiek in de breedste betekenis van het woord. Als u ideeën heeft, ik houdt me aanbevolen. U kunt ze onder deze post kwijt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.