Democraat die in Iowa wint, is kandidaat-president

Als er geen nieuws is, kunnen we altijd nog gissen. Toch? De Leeuwarder Courant wacht, net als de rest van de wereld, op de uitslag van de eerste Democratische voorronde in Iowa. Door technische problemen lukt het voorzitters van kiesbureaus niet om met een app de stemmen door te geven. Dus gaat de Friese redactie te rade bij … het campagneteam van Bernie Sanders. Het zal u niet verbazen: hij staat aan kop. Volgens het campagneteam.

Oké, de stemmen zijn gebaseerd op tellingen van vrijwilligers. Maar de voorsprong is groot: 40 procent en, belangrijker, Joe Biden staat op de vierde plaats. De voormalige vice-president gaat in Iowa onderuit. Volgens de vrijwilligers van Bernie, volgens de Leeuwarder Courant. En wie Iowa wint, wint het kandidaatschap! U snapt mijn licht cynische enthousiasme. Misschien moeten we even wachten met het trekken van conclusies.

Het is nog een lange weg naar die Amerikaanse verkiezingen op 3 november. Het is ook nog maar een voorronde: eerst kiezen de Democraten een kandidaat en daarvoor is Iowa een belangrijke eerste stap, maar wel een eerste stap. Desondanks is Iowa een belangrijke indicator voor toekomstig succes van kandidaten – zowel in de voorronde van de partij als in de strijd om het Witte Huis.

Zo won in 2004 John Kerry (van John Edwards) en werd Kerry  ook de Democratische kandidaat. In 2008 won Barack Obama (D) en Mike Huckabee (R); Obama werd de kandidaat voor de Democraten (en president – tegen John McCain). In 2012 won Obama wederom de Democratische voorronde (98 procent van de stemmen), de Republikeinen kenden een titanestrijd: Rick Santorum won van Romney (met een marge van 34 stemmen); Romney werd de Republikeinse kandidaat, maar verloor (van Obama). In 2016 ontbrande een hevige strijd tussen de Democraten: Clinton vs. Sanders. Die strijd werd nipt door Clinton gewonnen.

De techniek laat de Democraten in 2020 de steek, het is wachten op de uitslag. In 2016 was de uitkomst in Iowa voor de Republikeinen overigens al even onduidelijk. Niet vanwege de techniek, maar vanwege de vele kandidaten en de krappe marges. Toen wonnen namelijk negen kandidaten delegaties voor hun kandidatuur: Ted Cruz kreeg er 8, Trump en Rubio beide 7, Ben Carson 3 en alle andere vijf kandidaten 1. Het lijkt erop dat de Democratische winnaar van Iowa ook de kandidaat wordt. De Republikein die in Iowa wint, piekt te vroeg.

Saillant detail: na de oorlog (vanaf Truman in 1948) verloren alleen Kennedy, Carter, Bush Sr. en Jr. Iowa, maar wonnen wel het presidentschap. Iowa is dus, historisch gezien, een aardige voorspeller voor de uiteindelijke kandidaat in het Witte Huis. Wie de staat wint, wint bijna altijd ook de titel. Maar dat is gissen omdat we nog niks weten. We weten wel het zeker op 3 november 2020 – en da’s nu nog 273 hele lange, onzekere dagen. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.