Britten stoppen met delen zorgdata

Groot-Brittannië is gestopt met een omstreden plan om zorgdata te delen. Doel was om geanonimiseerde patiëntendata te ontsluiten om zo onderzoek te vereenvoudigen en zorg te verbeteren. Het project is na twee onafhankelijke onderzoeken opgeschort: ruim één miljoen patiënten gaven aan hun data niet te willen delen en ook professionele zorgverleners zoals artsen weigerden om de data te ontsluiten.

Groot-Brittannië is gestopt met een omstreden plan om zorgdata te delen. Doel was om geanonimiseerde patiëntendata te ontsluiten om zo onderzoek te vereenvoudigen en zorg te verbeteren. Het project is na twee onafhankelijke onderzoeken opgeschort: ruim één miljoen patiënten gaven aan hun data niet te willen delen en ook professionele zorgverleners zoals artsen weigerden om de data te ontsluiten. Het programma is volgens Britse onderzoekers ,,rampzalig”,  zowel ,,ethisch als technisch”.

Minister Schippers (Volksgezondheid) nam in september vorig jaar een besluit om ook Nederlandse zorgdata met onder meer commerciële partijen te delen, zonder dat patiënten daarvan op de hoogte worden gebracht. De Tweede Kamer en de Autoriteit Persoonsgegevens waren toen niet op de hoogte van Schippers plannen. Na een publicatie in de Volkskrant heeft de Autoriteit navraag gedaan bij de beheerder van de gegevens, de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa). ,,De NZa heeft aan de AP verklaard op dit moment geen zorgdata via deze informatiemakelaar te delen.”

En daarmee lijkt het Nederlandse variant in dezelfde problemen te komen als de Britse. Het datadeelprogramma van de National Helath Service (NHS) strandde drie keer voordat nu definitief de stekker uit het project is getrokken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.